Famílies Demències

(Espai Estimulació Cognitiva)

Què és el programa Alzheimer de l’AVAH

 

El programa d’atenció psicològica a famílies, de persones que pateixen un deteriorament cognitiu o una demència, és un servei que s’origina al 2015 i que es nodreix del treball en xarxa.

L’objectiu principal és proporcionar una major qualitat de vida a les famílies, oferint un suport emocional individual i grupal al llarg del procés de malaltia. Per tal de poder accedir al servei, cal contactar amb la Lorena Grau (Neuropsicòloga de l’AVAH) al telèfon 617 379 308, de dilluns a divendres de 8:00 a 15:30 h.

Entrevista a la Lorena Grau

 

Persones afectades d’Alzheimer I altres demències

La necessitat

Segons diverses investigacions, 1 de cada 10 persones majors de 65 anys pateixen la Malaltia d’Alzheimer.  Per aquesta raó, les demències esdevenen una de les malalties que més preocupen a les persones grans, tenint en compte que l’envelliment és el principal factor de patir-la.

L’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida, han produït un augment de la probabilitat de patir algun tipus de malaltia neurodegenerativa. Sabem que després de rebre el diagnòstic o inclús amb les primeres queixes cognitives, pendents de les llargues llistes d’espera, molts afectats i familiars presenten nivells alts d’angoixa i desconeixen quines són les passes i recursos de què es poden beneficiar. Detectar tan aviat com es pugui la malaltia i adreçar correctament a la família, pot ser decisiu en la progressió de la malaltia.

Davant la necessitat detectada a les consultes dels especialistes i dels diferents dispositius de salut i per respondre al patiment de les famílies davant el diagnòstic de la malaltia i gestionar les situacions més conflictives derivades de les diferents fases de la malaltia, neix aquest programa.

Com revelen els estudis, des dels inicis de la malaltia les persones cuidadores experimenten nivells alts de sobrecàrrega, que produeixen un desgast emocional i físic en la persona que assumeix la cura principal. En la majoria dels casos, dones i d’edat avançada, acaben emmalaltint  a causa del nivell d’exigència, el nombre d’hores d’atenció i la sobrecàrrega emocional que experimenten.

El servei

El programa de famílies és un servei ubicat en un entorn clínic, amb un temps d’espera baix i sense necessitat de derivació, per tal de donar suport a les famílies mitjançant intervencions psicològiques individuals i grupals en el moment que ho requereixen.

Mitjançant les intervencions individuals i grupals, els familiars poden compartir les seves experiències, resoldre els seus dubtes i assolir eines per gestionar la malaltia, per comunicar-se adequadament amb el seu familiar i per cuidar-se com a cuidadors.

Tanmateix, poder centralitzar la informació o comunicar-se directament amb un professional que pugui assessorar-los, redueix molt la vivència negativa de la situació o la gestió de la incertesa. Per tant, el programa de famílies tracta de respectar el temps d’adaptació, el moment vista de la persona i saber esperar quan és el moment d’intervenir, donant informació perquè contactin quan es trobin preparats per gestionar-ho.

 

Activitats (des del 08/01/2024 al 20/12/2024):

  • Activitat 1: Sessions informatives al CAP i Ràdio trimestral, durant tot l’any.
  • Activitat 2: Visites d’atenció psicològica individual, freqüència mensual durant tot l’any de 9:00 a 14 h de dilluns a divendres.
  • Activitat 3: Sessions Grup d’Ajuda Terapèutica (GAT). Les sessions es realitzen de forma ininterrompuda un cop al mes, amb una durada d’1,30 h l’últim dijous del mes, excepte el mes d’agost. Les sessions en realitzen en format mixt, presencial a la Sala d’actes de l’Hospital de Calella i telemàtic, mitjançant la plataforma zoom. La raó de fer un format combinat, és per tal de facilitar a les famílies que no poden alliberar-se de la cura del seu familiar i no es poden desplaçar fins a l’hospital.
  • Activitat 4 i 5: Administrar Escala de sobrecàrrega Cuidador Zarit en primera visita i als 6/12 mesos. L’administració de l’escala és autoaplicable, per la qual cosa al final de la sessió es pot deixar 10 minuts per tal que la família pugui omplir el qüestionari. Es demana de complimentar en la mateixa visita, per tal d’evitar pèrdua o oblit i per si sorgeixen dubtes sobre els ítems que es demanen.
  • Activitat 6: Entrega a les famílies de la guia breu d’assessorament en format paper o telemàtic quan s’incorporen al programa (primera visita). Per tal de facilitar la gestió de la malaltia i disposar de conceptes bàsics, a finals del 2023 es pretén desenvolupar la guia i començar a distribuir-la l’any 2024
  • Activitat 7: Publicacions en les xarxes socials, amb una freqüència setmanal i de forma continuada, per tal de fer difusió del programa, publicar temes rellevant sobre la malaltia i informar de les sessions.
  • Activitat 8: Formació especialitzada en demències. Es realitza un cicle de formacions anuals per les persones voluntàries presencial o online. La finalitat és formar nous voluntaris amb competències bàsiques per realitzar acompanyament i suport a persones amb aquestes malalties. El cicle es compon de 6 sessions d’una hora i mitja de durada, complementàries al pla de formació del programa de voluntariat. Serà un requisit realitzar totes les formacions per ser acreditat.
  • Activitat 9: Administrar enquesta de satisfacció a les famílies. L’administració de l’escala es farà un cop a l’any en la sessió final del grup de famílies, el darrer mes en les visites de seguiment o el moment de l’alta del servei, mínim un cop l’any per família. L’administració de l’enquesta és auto aplicable en format paper, amb una durada breu de 5 a 10 minuts i es realitzarà a la consulta o en la sessió grupal. Es demana de complimentar en la mateixa visita o sessió, per tal d’evitar pèrdua o oblit i per si sorgeixen dubtes sobre els ítems que es demanen.
  • Activitat 10: Caminada solidària per l’Alzheimer i altres demències, que s’organitza 1 cop l’any, per tal de celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer (21/09/24). Per tal de poder desenvolupar l’activitat, es requereix de la participació dels voluntaris del programa de voluntariat, amics de l’Hospital, entitats col·laboradores i espònsors.

Grups ajuda familiar

Grups d’Ajuda Terapèutica 2024

Sala de Juntes, hospital de Calella
DIJOUS de 16:00 a 17:30

Dirigida a:

Familiars i cuidadors de persones que pateixen un deteriorament cognitiu o una demència.

Objectius

  • Donar suport al cuidador en la gestió de la malaltia i compartir-ho amb altres persones que es troben en la mateixa situació.
  • Potenciar i desenvolupar noves estratègies
  • Millorar la qualitat de vida del cuidador i reduir els factors estressants

Lloc

Sala de Juntes, Hospital de Calella,
carrer Sant Jaume, 209 – 217
Telèfon 617 379 308
Correu: lgrauguinea@salutms.cat

Totes les sessions poden estar subjectes a canvis, pel que caldrà realitzar una entrevista prèvia amb la Lorena Grau, Neuropsicòloga de l’AVAH.

Calendari sessions de grup 2024

18 de gener

“Suport al Domicili en el deteriorament cognitiu o demència”.

A càrrec de Cristina Garrés, Terapeuta Ocupacional Hospital de dia Psicogeriàtric.

15 de febrer

“Parlem sobre el suport al domicili”

A càrrec de
Yolanda Morcillo (Infermera Hospital de dia Psicogeriàtric) i Lorena Grau (Neuropsicologia de l’AVAH).

21 de març

“Modificació Llei de la Dependència”

A càrrec de Laura Molina,
Treball Social Hospital de dia Psicogeriàtric.

18 d’abril

“Parlem de la Llei de la dependència”

A càrrec de Yolanda Morcillo (Infermera Hospital de dia Psicogeriàtric) i Lorena Grau (Neuropsicologia de l’AVAH).

16 de maig

“Depressió i demència”

A càrrec de Geriatria de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

20 De juny

“Parlem de la Depressió i la Demència”

A càrrec de Yolanda Morcillo (Infermera Hospital de dia Psicogeriàtric) i Lorena Grau (Neuropsicologia de l’AVAH).

Les sessions poden estar subjectes a canvi, pel que recomanem que informeu de la vostra assistència, per telèfon o correu electrònic).

Els cuidadors de persones que pateixen una malaltia neurodegenerativa, han d’aprendre a gestionar una nova situació i adoptar un nou rol. Per això, és molt necessari que els familiars aprenguin abans, a cuidar-se a ells mateixos. Mitjançant els Grups d’Ajuda Mútua, dirigim tota la nostra atenció, en facilitar i proporcionar les eines necessàries, millorar l’estat d’ànim i fer front a les dificultats que sorgeixin, acompanyant a les famílies al llarg del procés de la malaltia

Feu una donació a l’AVAH

Notes o observacions