Persones afectades d'alzheimer I altres demències

(Espai Estimulació Cognitiva)

Amb la col·laboració de:

Demència i confinament: Seguim a prop teu

Des de l’AVAH, volem recordar-vos que el programa de famílies per persones amb demència segueix en actiu de manera telefònica durant el mes d’abril, per tal d’ajudar-vos a fer front qualsevol situació en la que us pugueu trobar. No dubteu en posar-vos en contacte amb Lorena Grau en el tel. 617 379 308.

 

Què és el programa Alzheimer de l’AVAH

 

Entrevista a la Lorena Grau

 

Persones afectades d’Alzheimer I altres demències

La necessitat

Quan parlem de demència, parlem d’un síndrome de malaltia on es veuen afectades les àrees cognitives. La presència de simptomatologia de deteriorament cognitiu com a mínim durant 6 mesos és una condició necessària per un correcte diagnòstic. La demència és una patologia molt típica de la gent gran, però també es pot donar en poblacions més joves. La demència més freqüentment diagnosticada és la Demència Tipus Alzheimer. Aquesta malaltia té una incidència que augmenta amb l’edat. La seva prevalença també augmenta amb l’edat i a l’estat espanyol se situa a l’entorn del 6% de majors de 70 i representa el 70% dels diagnòstics de demència.

El servei

Complementa l’atenció prestada a l’Hospital de Dia psicogeriàtric, a usuaris diagnosticats amb demències o deteriorament cognitiu. També treballa per a crear una xarxa de suport on les famílies dels afectats de demència, puguin demanar suport sempre que ho necessitin i, rebent atenció individualitzada i també assistint als grups de suport

El servei s’ofereix en l’àmbit hospitalari, es complementa en un espai extern on es desenvolupen tasques d’estimulació cognitiva i compta amb el suport d’una neuropsicòloga. La difusió dels serveis que es presten és a càrrec de l’AVAH, mitjançant els materials i les activitats que fa l’associació.

Activitats

  • La Unitat d’Estimulació Cognitiva, creada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calella i l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer del Maresme (AFAM), permet donar una continuïtat a aquestes persones i treballar les seves capacitats cognitives, partint d’un estudi neuropsicològic que determina quines àrees són les que s’han de treballar més específicament i com abordar-ho.
  • Els Grups d’Ajuda Mútua són sessions periòdiques que es realitzen en l’espai de la Unitat d’Estimulació Cognitiva que té per objectiu el suport a famílies que ho requereixin per la situació social, personal i emocional en la que es troben, en el context d’un diagnòstic de demència.
Els cuidadors de persones que pateixen una malaltia neurodegenerativa, han d’aprendre a gestionar una nova situació i adoptar un nou rol. Per això, és molt necessari que els familiars aprenguin abans, a cuidar-se a ells mateixos. Mitjançant els Grups d’Ajuda Mútua, dirigim tota la nostra atenció, en facilitar i proporcionar les eines necessàries, millorar l’estat d’ànim i fer front a les dificultats que sorgeixin, acompanyant a les famílies al llarg del procés de la malaltia